Minstens 100.000 huurwoningen zullen in de koopmarkt opgaan als de huidige plannen voor de regulering van de middenhuur doorgaan. Particulieren zouden ertoe kunnen worden aangezet hun woningen van de hand doen.

Daarop wijst onderzoek van vastgoedorganisatie CBRE, waar De Telegraaf uit citeert.

De plannen waar CBRE op doelt, regelen dat woningen in het middensegment van te hoge huren ontdaan worden. Woonminister Hugo de Jonge mikt erop dat bij 300.000 woningen de huren gemiddeld 190 euro per maand zullen dalen.

Dat zijn gemiddelden, want de huurkorting kan soms veel hoger uitvallen. Een Amsterdamse woning van 60 vierkante meter met energielabel C en een waarde van zo’n half miljoen euro, heeft nu gemiddeld een huur van 1.700 euro per maand, rekent CBRE voor.

Zou de nieuwe wetgeving van kracht gaan, dan zou je er nog 'maar' 947 euro voor kunnen vragen. Het pand van de hand doen en het geld in een staatslening met 3 procent rente per jaar steken, zou dan financieel meer lonen.

Nu al 1.300 huurwoningen per maand minder in grote steden

Er verdwijnen nu al ieder kwartaal 1.300 huurwoningen in de twintig grootste steden.

bron: CBRE
bron: CBRE

CBRE-onderzoeker Thomas Westerhof verwacht dat het aantal woningen in handen van investeerders daalt de komende twintig jaar van zo'n 750.000 naar zo'n 650.000 euro. Niet alle verhuurders met verkoopplannen zullen die direct uitvoeren, omdat er nog huurders in de panden wonen. Die moeten eerst verhuizen.

„Dan is het enige scenario voor de eigenaar om te verkopen. Je gaat dan wachten tot de huurder eruit gaat”, zegt Westerhof tegen de De Telegraaf. Doorverhuren is volgens hem financieel minder aantrekkelijk. "Als de huur daalt, krijg je ook een lagere taxatiewaarde van het pand. Maar de financiering van de bank is op basis van een bepaalde waarde.”

Wet regulering middenhuur aangepast na kritiek

Minister De Jonge paste zijn wet eerder deze maand al aan, na forse kritiek vanuit de sector. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor de middenhuur bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

In het eerste voorstel van zijn wet was deze zogeheten nieuwbouwopslag nog 5 procent. De verhoging komt bovenop de voorgestelde maximale huurprijs voor de middenhuur van 1.123 euro, waardoor huurders in die nieuwbouwwoningen maximaal 1.235 euro kunnen gaan betalen.

Met de aanpassing wil De Jonge ontwikkelaars overhalen alsnog te gaan bouwen in het middensegment. Bovendien wil hij bouwers tegemoetkomen die al plannen hadden voordat de minister zijn regulering aankondigde. De Jonge denkt dat de hogere opslag veel projecten uit het slop kan trekken. Voor andere maatregelen die projecten los moeten trekken, was immers veel animo.

De Jonge hoopt de wet vanaf 1 juli 2024 in te kunnen laten gaan. Of de wet erdoor zal komen, is nog spannend. Zo heeft de VVD zich inmiddels openlijk tegen de wet gekeerd. Het is nog onbekend hoe de BBB tegen het voorstel aankijkt. Deze partij is met zestien zetels de grootste partij in de Eerste Kamer.

LEES OOK: Ombouw kantoren tot woningen stagneert: minder dan 10.000 in 2022